The Single Best Strategy To Use For Kıdem tazminatı

Kıdem tazminatı almaya hak kazanmak; işçi, işveren ve işten çıkarılma ile ilgili bazı kriterlere dayansa da bu kriterler dışında bazı özel durumlarda da kıdem tazminatı ödenip ödenmeyeceği konusu farklılık gösterebilir. Bu istisnai durumları maddeler halinde kısaca inceleyelim.

Burada kıdem tazimatının ödenmemesi durumunda nasıl bir yaptırım uygulanacağı belli değildir. Bunun ödenmesini temin için hem teşviklerden yararlanma şartları arasına kıdem tazminatı primlerinin ödenmesi hem de devlet gardenım ve SGK-Vergi teşvik ve destekleri ile kamunun yapacağı ödemelerde kıdem tazminatı primi borcu olmama şartworkı getirilebilir.

Somut uyuşmazlıkta kıdem tazminatının halen yürürlükte olan 1475 Sayılı Yasanın fourteen. maddesi gereğince ve Yargıtay ilke kararı gereğince giydirilmiş ücretten hesabı gerekir.

Kıdem Tazminatı hesaplanıp ödemesi yapılırken rakam, S.S.K prim kesintisi ve gelir vergisi stopajı tabi olmayıp sadece Damga vergisi kesintisine tabidir.

Ancak bireysel kıdem tazminatı hesabının uygulanmasıyla birlikte gazeteciler için de kıdem tazminatı tavanı uygulanacak.

Kıdem tazminatından vergi olarak sadece “damga vergisi” kesilir. Ayrıca kıdem tazminatı hesaplaması aylık brüt tutar üzerinden hesaplanır ve aylık brüt tutarının tavan sınırı vardır.

İş şartları işveren tarafından tek taraflı olarak değiştirilir ve işçi bu şartlar altında çalışmak istemez ise six iş günü içinde iş akdini haklı olarak feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanır.

Bununla birlikte, kanundaki olası değişiklikler hakkında söylentilerle daha da dikkat çekici hale geliyor. İş hayatına yeni katılan ya da işten ayrılanlar için de ayrı bir ilgi alanı.

İşveren haklı nedenlerle iş sözleşmesini feshetmişse veya işçinin yaptığı fesih haksız bir fesih ise işçi, kıdem tazminatına hak kazanamaz.

İşçinin işveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları nedeniyle iş10 çıkarılmamış olması,

Bunun için çalışanın askerlik başvurusu sonucu aldığı resmi belgeyi işverene teslim ederek iş10 çıkacağı tarihi belirtmesi yeterli olacaktır.

Davranışın iş ilişkisinin temelini oluşturan güveni sarsıcı nitelik taşıyıp taşımadığı üzerinde durulmalıdır. Bu değerlendirme yapılırken özellikle işçinin yaptığı iş ve işin nitelikleri ile iş yerinin özellikleri, işçinin konumu ve işin gerekleri, varsa mesleki adetler gibi objektif unsurlar değerlendirilerek davranışın sadakat borcuna aykırılık oluşturup oluşturmadığı tespit edilmelidir.

şimdi bu durumda benim alacağım kıdem tazminatımda azalmalara neden olacaktır sadece bir aylık bürüt maaş tutarında kıdem tazminatı almam söz konusu bürüt maaşım Kıdem tazminatı 2029 tl

denilmektedir oysa çalıştığımız kurum bunu reddederek kabul etmemektedir gerekce olarak iş sözleşmesinin sona erdiğini söylemesi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *